Home » Bridge » Prezentare

Bridge-ul sport al mintii,

Cea mai frecventa intrebare legata de acest sport: Dar ce este bridge-ul? Sport,da. Annual se organizeaza zeci si sute de concursuri nationale si international. Dar, este si stiinta, pentru ca fara studii aprofundate nu se poate face performanta. Si, nu in ultimul rind este si arta,fiindca anumite situatii ce pot aparea in jocul de levata incinta pe cei cunoscatori.

Reputatul jucator si autor de carti de bridge,Vlad Racoviceanu, da urmatoarea definitie pentru bridge,citez: “Este un joc al mintii care necesita din partea celor care-l practica o deductive dublata de intuitive, pentru a putea rezolva situatiile dificile pe parcursul donelor.”

La ora actuala in lume peste o suta de milioane de oameni practica acest sport. Peste o suta de federatii nationale sunt afiliate Ligii mondiale. Tara noastra este membra a forumului suprem european-E.B.L.-. de un sfert de veac.

Numarul jucatorilor romani activi-de concurs- este de aproximativ 500, dar numarul jucatorilor atinge cifra de 3500.

La noi in tara se juca bridge inca de prin anii 1920. Mentionez, ca whistul-predecesorul bridge-ului- se juca la noi inca din a doua parte a secolului XIX. De fapt, prima carte despre whist a aparut in America in anul 1864.

Modernizarea bridge-ului- forma actuala dupa care se organizeaza concursurile nationale si internationale- este meritui lui Ely Culbertson. Primele campionate europene si mondiale sau organizat in deceniul 4 al secolului XX. Prima revista de bridge in tara noastra a aparut in anul 1937.

Intre anii 1940 si 1970 in Romania s-a jucat bridge numai acasa, in familie sau cu prieteni. Despre bridge-ul competitional se poate afirma, ca nu se stia mai nimic la noi.

Bridge-ul clujean s-a dezvoltat foarte repede dupa anii 70. Datorita unor inimosi si pasionati bridgisti ,ca Nicu Munteanu, Csoma Zoltan, Gyorkos Imre etc., tot mai multi tineri au invatat si practicat acest spot al mintii. Jucatorii clujeni incep sa participle la diferite concursuri din tara si strainatate. Intre 1983 si 1989 bridge-ul a fost interzis in Romania. Dupa Revolutie s-a intrat in normalitate, jucatorii clujeni fiind din nou prezenti la diferite concursuri organizate sub egida Federatiei Romane de Bridge. Viata de club, de aproape 20 de ani se desfasoara in cadrul Politehnicii clujene. Sectia de bridge a C. S. Politenica are peste 50 de jucatori activi. Echipa noastra a terminat Campionatul National de Echipe- editia 2015-2016 pe un pe onorabilul loc V-VI.