Home » Karate » Ce înseamnă Karate?

Ce înseamnă Karate?

Ca să dau o definitie karate-ului e mult… prea puțin…

Karate este un stil de viață, un mod de viață, este disciplină, este joc, este bucurie, este muncă, este satisfacție, este împlinire…această disciplină le oferă copiilor legarea unor prietenii de calitate pe termen lung, să se dezvolte armonios fizic și mental, să-și dezvolte încrederea în propriile calități și să le scoată la suprafață, să dezvolte un caracter puternic și o gândire sănătoasă în luarea deciziilor pe viitor!

Pentru practicantul de karate (>Karate-do în japoneză kara înseamnă gol, te înseamnă mână iar do înseamnă cale, rezultatul fiind „calea mâinii libere”) manifestarea perfecţiunii caracterului, a încrederii în forţele proprii, a modestiei, a respectului faţă de ceilalţi, a compasiunii şi a răbdării se regăsește în fiecare mișcare, în fiecare postură, în fiecare tehnică ofensivă sau defensivă. 

Vei ști ce înseamnă karate doar atunci când încerci! Ce zici? Vrei să știi ce înseamnă karate?

 • Un practicant de karate nu este un superom, dar ți-l dorești să-l ai alături…
 • Un practicant de karate nu ajunge medaliat olimpic, dar îl vedem frecvent pe podiumul european si mondial…
 • Un practicant de karate câștigă respectul celorlalți prin ceea ce a devenit prin karate…
 • Un practicant de karate este un exemplu de răbdare, simplitate, echilibru, muncă, ambiție, respect, perseverență…

Clubul Sportiv Politehnica oferă copiilor posibilitatea practicării unor antrenamente create special pentru a-i încuraja, dezvoltându-le diverse abilități: viteză, îndemânare, coordonare în spațiu, concentrare, autodepășire, ambiție, voință, spirit de echipă, totul fără teama de a fi loviți, sistemul fiind non-contact.

Foarte mulți părinți se tem că unui copil, care face mișcare regulat, într-un cadru organizat de minim 3-4 ori pe saptamana,  îi vor slabi performanțele  școlare. Dimpotrivă, toate studiile au arătat că acei copii care practică sport în general, mai ales karate, în special, au ajuns să facă progrese remarcabile la învățură după numai câteva luni de antrenamente.

Dar iată câteva atuuri ale karate-ului, atuuri care sperăm să vă ajute să luați decizia de a vă înscrie copilul la cursurile de karate:

 • karate-ul sporește capacitatea de concentrare și memorare;
 • practicantul va deveni mai disciplinat, căci karate-ul promoveaza atât respectul față de sine, cât și față de profesori, părinți, colegi, persoane mai în vârstă;
 • eliberează tensiunea psihică și fizică;
 • dezvoltă încrederea în sine ( este foarte indicat copiilor cu caracter introvertit);
 • întărește sistemul muscular și osos;
 • corectează postura corpului și dezvoltă un corp armonios;
 • consumă energia într-un mod constructiv;
 • dezvoltă calitățile motrice: îndemânare, viteză, forță, rezistență;
 • dezvolta spiritul competitiv și dorința de autodepășire
 • ajută la combaterea sedentarismului și a stărilor de apatie sau nervozitate.

Lista poate continua deoarece karate-ul este o oaza de sănătate și belșug sufletesc.

Karate-ul oferă satisfacții pe care cu greu le vei găsi în zilele noastre în alt domeniu. Chiar dacă poate într-o zi nu te vei simți tocmai minunat, vei putea exersa individual tehnici de brațe sau de picioare, forța sau poate doar stretching. Oricum, la finalul antrenamentului vei avea un sentiment minunat, sentimentul că în ziua aceea ai făcut ceva și pentru tine. E important că în fiecare zi să ne dăruim puțin și nouă, căci sănătatea, atât mentală cât și fizică se menține cu ușurință  dacă nu uitam de noi.

Din păcate în România majoritatea adulților nu practică nici un fel de mișcare.  Mulți se consideră bătrâni încă de foarte tineri. Karate-ul nu are vârstă. Karate-ul este al tuturor: copii, adolescenți, tineri, adulți și de ce nu bunici. Spre deosebire de alte sporturi care nu pot fi practicate nici pȃnǎ la 20-30 de ani, karate-ul are darul de a fi numit artǎ marţialǎ tocmai pentru cǎ se adreseazǎ tuturor vȃrstelor.

Karate-ka clujeni dovedesc de fiecare dată, în competiții și nu numai, că sportul înseamnă seriozitate, muncă, sacrificii, iar C.S. Politehnica Cluj-Napoca este înainte de toate o familie în mijlocul căreia totul este posibil – O PEPINIERĂ A CAMPIONILOR.

Sportul înseamnă sănătate, îi învaţă pe copii cum să abordeze viaţa, să lucreze în echipă, să se bucure de reuşite, să muncească mai mult, să fie primii, SĂ ÎNVINGĂ!!!

În speranța că am reusit să vă facem măcar curioși, dacă nu chiar să îndrăgiți această artă, vă așteptăm să intrați în familia noastră, în FAMILIA CLUBULUI SPORTIV POLITEHNICA!

Vino!

Alatură-te nouă și vei afla ce înseamnă karate! Ne găsești în incinta Complexului de natație, de pe str. Splaiul Independentei, Cluj-Napoca.