Home » Triatlon » Istoria Triatlonului

Istoria Triatlonului

Triatlonul este un produs al societatii post-moderne si, pentru ca imbina armonios trei sporturi cu o lunga traditie in lumea occidentala, a devenit rapid sport de masa faoarte apreciat. Competitiile consacrate aduc la linia de start mii de participanti, iar loturile de profesionisti gasesc in fiecare an variante tehnice de antrenament prin care sa-si depasesca performantele.

Primele forme de triatlon dateaza din jurul anilor 1920, atunci cand in Franta au aparut cateva competitii care combinau cele trei discipline – inot, alergare si bicicleta. La vremea aceea competitiile se numeau “Le trois sports”. Aceste concursuri au evoluat pana la forma moderna a triatlonului care a aparut in 1974, primul eveniement de acest tip fiind organizat de San Diego Track Club, California. Evenimentul a adus la start 46 de concurenti si a constat într-o alergare de 10 km, ciclism de 8 km si inot de 500 m. In urmatorul deceniu, popularitatea triatlonului a continuat sa creasca si a castigat foarte rapid recunoasterea la nivel mondial.

In 1989 a fost fondata Uniunea Internationala de Triatlon (ITU) si, in acelasi an, aceasta a organizat la Avignon – Franta primul Campionat Mondial de Triatlon. Distanta oficiala pentru triatlon a fost fixata la inot 1,5 km, ciclism 40 km si alergare 10 km – distante preluate de la concursuri existente în aceste discipline aflate deja in programul olimpic.
În 1991, ITU a lansat primul sezon de circuit al Cupei Mondiale. Au fost organizate douasprezece curse în noua tari diferite, iar numarul acestora a crescut in anii care au urmat, odata cu popularitatea castigata de acest sport.

Ulterior, triatlonul si-a facut debutul olimpic la Jocurile Olimpice de Vara din Sydney 2000. Incepand cu acest moment, triatlonul a devenit o disciplina populara, cu competitii recunoscute care aduc la start mii de participanti. In prezent exista peste 120 de federatii nationale afiliate ITU.

In Romania, triatlonul este un sport relativ tanar dar devenit foarte popular in ultimii ani. Numarul de practicanti si de cluburi cu sectii de triatlon a crescut spectaculos, iar daca in 2008 existau doar doua competitii de triatlon in Romania si cateva zeci de participanti, pentru anul in curs sunt anuntate peste 10 astfel de evenimente, cu sute de participanti.

Clubul Sportiv Politehnica ,sectia de Triatlon a fost infintat in 2016 si-a propus ca in urmatori ani sa ajute la dezvoltarea triatlonului Clujan dar si National.